I love Groningen tag

uitzicht vissersbrugOmdat wij allebei dol zijn op Groningen, onze stad, wordt het nodig tijd voor een I love Groningen tag. Ook handig voor mensen die een dagje Groningen komen doen, wat in elk jaargetijde absoluut de moeite waard is. 

 

1. Favoriete plek om koffie te drinken?
J: Lekkerste koffie bij Black & Bloom. In de zomer het terras van Coffee Company in de Oude Ebbingestraat.
A: Hmmm, da’s een lastige want er is zoveel keus in Groningen! Black & Bloom, Bij Britta, Het Goudkantoor, PS!, en in de zomer geniet ik graag van een (ijs)koffie op het terras van Coffee Company aan de Oude Ebbingestraat.

Black and Bloom voorkant pand

2. Must see’s voor mensen die maar 1 dag naar Groningen gaan?
J: dolen door de binnenstad en de kleine straatjes en hofjes ontdekken, plus de prachtige uitzichten over de grachten met de boten en pakhuizen.
A: ik vind een wandeling langs de grachten maken altijd fijn. Het uitzicht vanaf de Martinitoren vind ik prachtig! Het Groninger Museum heeft vaak een mooie tentoonstelling.

3. Mooiste natuurgebied in de stad?
J: ik woonde jarenlang vlak naast het Noorderplantsoen, maar water/Hoornsemeer lijkt me ook erg aantrekkelijk mits het niet erg druk is. 
A: het Noorderplantsoen, denk ik.

4. Favoriete vintage winkel?
J: Mona Lisa.
A: Mona Lisa en Recessie…ik kan niet kiezen!

5. Mooiste uitzicht?
J: Vanaf de Vissersbrug achter mijn voormalige huis en dan beide kanten op.
A: vanaf de Martinitoren. Maar als je die wandeling langs de grachten maakt kom je ook hele mooie ‘plaatjes’ tegen!

6. Favoriete museum/galerie?
J: Noorderlicht.
A: World Press Photo in de Der Aa-kerk.

7. Waar eet je in de zomer het liefst je lunch in de buitenlucht?
J: Prinsentuin.
A: op een bankje in het park of aan het water.

8. Beste winkelstraat?
J: Lastig kiezen tussen Folkinge- en Zwanestraat, maar de Folkingestraat heeft meer leuks te bieden dus die staat op 1.
A: voorheen zou ik kiezen voor de Zwanestraat, daar zat nl. Kokotoko en daar koop ik graag duurzame kleding. Maar Kokotoko zit nu in de Oosterstraat. In de Zwanestraat vind je nog wel de winkel Diezijner. Maar de Folkingestraat heeft ook erg leuke winkeltjes zoals natuurlijk Le Souk (wat ruikt het daar geweldig naar al die kruiden…).

Folkingestraat

9. Favoriete winkel top 3?
J: 1) Kokotoko 2) Van der Velde Aa-kerkhof 3) Nul50 (ook Aa-kerkhof) en als extra: Sostrene Grene is ook altijd leuk. Of Paperchase onderin de V&D en Folk in de Folkingestraat.
A: 1) Recessie en Mona Lisa, 2) Kokotoko, 3) Le Souk.

10. Beste restaurant?
J: Bla Bla en de Kohinoor. Ik ga ook graag eten bij Brussels Lof, Tekinev en Thai Jasmine.
A: De kleine Moghul.

11. Stadsschouwburg, Oosterpoort, Martiniplaza of Forum Images?
J: Stadsschouwburg vanwege het interieur.
A: Stadsschouwburg.

12. Al zoveel jaar in Groningen en nog nooit …
J: een rondvaart gemaakt!
A: een stadswandeling met gids gemaakt.

13. Mooiste gebouw?
J: stationshal en Goudkantoor. En de pakhuizen. Vervlogen tijden …
A: de universiteit in de binnenstad, Het Goudkantoor, alle mooie pakhuizen die je tijdens die wandeling langs de grachten ziet.

Het Goudkantoor

14. Wat mis je nu dat Groningen vroeger wel had?
J: Toen filmhuis Images nog in de Poelestraat zat, genoot ik meer van de locatie. Intiemer, tikje ouderwets …
A: Lava en Warhol, daar ging ik vroeger (jaja, vroegah…;-)) uit. En oh ja, ik vind dat er te veel lelijke parkeergarages gebouwd worden, dat doet afbreuk aan hoe mooi Groningen kan zijn.

15. Groningen is pas echt compleet als …
J: ik zou nu allemaal winkels kunnen noemen zoals Urban Outfitters, Gap (nee, beide niet bepaald groen) etc. maar die blijven leuker als je niet altijd de gelegenheid hebt er heen te gaan. Wat ik mis: een Ethiopisch restaurant en een bijzonder museum, bv iets spannends onder de grond.
A: er meer cultureel aanbod is zoals bekendere artiesten/ meer concerten, meer vega(n) eetgelegenheden zoals bijvoorbeeld Terre a Terre, iets minder studenten zou ook wel fijn zijn.

16. Beste sportieve uitje voor toeristen?
J: op de fiets naar de Theefabriek in Houwerzijl en het mosterdmuseum in Eenrum. Of zelf met een bootje door de grachten roeien.
A: sportief uitje? Ik heb echt geen idee haha!

17. Hiervoor kun je de stad best een paar uurtjes verlaten? (Iets in de provincie …)
J: Zoutkamp, Niehove en uiteraard de Theefabriek in Houwerzijl voor scones en het mosterdmuseum in Eenrum.
A: De Theefabriek in Houwerzijl, lekker uitwaaien bij Lauwersmeer.

Zoutkamp intro

18. Groningen’s best bewaarde geheim?
J: De Missisippi Mud Pie van Barbara van Bij Britta? Noorderzon? Haha, nee da’s geen geheim. Dat er vrijwel altijd iets leuks te doen is en dat er vrijwel niet met een accent wordt gesproken in de stad. Nou ja, Duits dan, haha.
A: dat er veel Friezen wonen? En dat het prima botert tussen die Friezen en de Groningers? Of dat de stad soms overspoeld wordt door Duitsers? Dat Groningers niet zo stug zijn als wel eens wordt beweerd?

19. Dit heb ik nooit begrepen van Groningen …
J: dat het is uitgeroepen tot Fietsstad van Nederland. Het is levensgevaarlijk hier te fietsen.
A: dat de voorkant van het station niet in de oude staat is gelaten, want wat was het prachtig.

20. Waarom ik van Groningen hou?
J: om alles. De compactheid van de grote stad, de gezellige binnenstad, de prachtige gebouwen, het water. Alle leuke activiteiten. Het is thuis. 
A: het voelt als thuis. Cheesy I know, maar het voelt echt zo.

 

 

Reacties

 1. Ik zag de Groningen-tag op de site van Marcella Molenaar en denk dat mijn reactie daar hier ook een leuke aanvulling is, aangezien jullie die plekken niet noemen :) (weet niet of jullie ze kennen). Hierbij dus gewoon even een kopie van die reactie, haha, lekker lui ;)

  Wat grappig, ik woon mijn hele leven al in Groningen, dus dit is leuk om te lezen. Als ik jou was zou ik zeker naar het Hoornsemeer gaan zodra het wat warmer wordt en dan je dagje eens doorbrengen op het terras van Kaaphoorn. Heb je direct een nieuwe favoriete plek om koffie te drinken, dé must see van Groningen en de perfecte lunch in de buitenlucht ;) Super mooi daar! Wat betreft dat laatste is het News Cafe ook leuk, midden in de stad (die ken je vast al, maar toch). Wel compleet anders dan Kaaphoorn, dus niet echt te vergelijken. En mocht het je leuk lijken om naast het Stadspark en Plantsoen nog wat te ontdekken, dan zou ik zeker naar het Roege bos in de wijk de Held gaan. Het is er niet heel groot, maar wel héél mooi! Zorg er dan wel voor dat je ieder tussendoor paadje neemt, want dan zie je de mooiste plekken (bijvoorbeeld een prachtig meertje, die je van de buitenkant helemaal niet kunt zien)!

  • Nieuwe tips zijn altijd goed! Dank :) De locatie van Kaap Hoorn is inderdaad echt top! We komen er wel eens (voor mij alweer wat langer geleden dat ik er iets heb gedronken) maar nog nooit over geblogd. Zeker ook goede tip voor mensen die in de zomer x in Grunn zijn. Newscafé ook al heeeeel lang niet meer geweest. Herinner me wel dat ze daar leuke cocktails serveren :) Roege Bos nog nooit van gehoord maar klinkt heel leuk, maar even bewaren voor als het voorjaar echt heeft ingezet en er weer wat blaadjes aan de bomen zitten. Groningen heeft echt zoveel leuks hè. Dat mag best gepromoot!

   • Graag gedaan :D mooi dat ze welkom zijn :) Roege bos is ook geweldig als er sneeuw ligt: de bomen hebben dan echt wat magisch! Ben er zelf gewoon een keer in m’n uppie doorheen gelopen toen het sneeuwde (woon op 50 meter afstand) en was echt onder de indruk. Het punt met Groningen is dat je het gewoon even moet weten te vinden, maar dat geldt denk ik overal wel. Zonder specifieke tips blijft het al gauw bij alleen de binnenstad, terwijl je juist daarbuiten mooie dingen hebt!

 2. Via Marcella hier beland en wat ontzettend leuk bedacht, zo’n tag! Ik woon in Veendam en kom regelmatig in Groningen om te winkelen maar eigenlijk nooit verder dan de Herestraat… nodig tijd dus om de rest te ontdekken! Vorig jaar wel een stadswandeling met gids gemaakt, was zeker erg leuk en leerzaam, kwamen toen door allerlei hofjes heen waar ik het bestaan echt niet van wist. Maar ik lees nu ook allerlei hotspots die ik nog niet ken, normaal ploffen we altijd bij het Goudkantoor neer, maar de rest ga ik zeker binnenkort ook eens ontdekken! Bedankt voor de tips!

  • Graag gedaan! Vaak als je wat meer tijd neemt, dan pas ga je sneller buiten de ‘gebaande’ paden. Wij moeten ons zelf ook nog eens verdiepen in de hofjes. We zien ze wel van de buitenkant als we door de stad lopen maar vaak kun je niet zomaar even naar binnen om een kijkje te nemen.

 3. Enorm leuke tag. Vond het erg leuk om jullie antwoorden te lezen. Groningen is echt de fijnste stad die er is. Heb hem zelf net ook ingevuld.

 4. Wij vonden het zo’n leuke tag, dat we hem ook hebben ingevuld! Leuk bedacht

  http://www.wegvanhetnoorden.nl/wegvandewereld/tag-we-love-groningen/

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!