Osteria Espri, beste veggie restaurant ooit?

????????????

Toen wij in september op vakantie waren in Le Marché in Italië en op Happy Cow zochten naar vegetarische restaurants in de omgeving kwamen we Osteria Espri in Colonnella tegen. Colonnella is een klein (en erg fraai) dorp net op de rand van de Abruzzen en Le Marché. Voor ons was dit restaurant wel een eindje rijden, maar de website zag er dusdanig veelbelovend uit dat we dat er beide voor over hadden. En dat bleek absoluut geen verkeerde beslissing!

Toen we rond half negen ’s avonds, na eerst het hele dorp in het donker te zijn doorkruisd met een verkeerd adres, eindelijk binnen stonden, bleek dat alle tafeltjes gereserveerd of bezet waren. Maar uiteindelijk bleek dat de laatste tafel ‘min of meer’ vergeven was: deze mensen waren zo binnengelopen, 5 minuten voor ons, en wisten nog niet of ze terug zouden komen. Toen ze na een half uur nog niet terug waren, wisten we zeker dat de laatste tafel van ons was. En wat waren we daar dankbaar voor!

Mini hamburgertjes en lekkere 'koekjes' als onderdeel van de proeverij voor het voorgerecht

Mini hamburgertjes en lekkere ‘koekjes’ van apart meel met geitenkaas als onderdeel van de proeverij voor het voorgerecht

 

Watermeloen gevuld met geitenroomkaas. Erg smakelijk!

Watermeloen met geitenroomkaas. Erg smakelijk!

De menukaart zag er uit als een feestje: alles klonk overheerlijk. En de prijzen vielen ons enorm mee. Of nee, de prijzen zijn gewoon laag. We bestelden beiden een voor- en een hoofdgerecht. Maar voordat het voorgerecht werd opgediend, kregen we eerst een ronde vooraf met 4 kleine hapjes. Prachtige hapjes waarvan het water je in de mond loopt en alles smaakte even lekker. Verrassende smaakcombinaties en structuren, je proefde dat dit met aandacht en zorg is bereid en dat de kok plezier beleeft in de keuken. Wauw! Dat komen wij in Nederland helaas niet vaak tegen.

Huisgemaakt brood met gerijpte olijfolie

Huisgemaakt brood met gerijpte olijfolie

Helemaal lyrisch praatten we na over al dit lekkers en dat terwijl ons voorgerecht nog niet eens was geserveerd. Toen volgde een mandje met 3 soorten zelfgebakken brood, waarvan 1 foccacia was. De andere 2 soorten waren desembrood. Erbij geserveerd werd een 20 jaar oude, overheerlijke olijfolie. Jum!! We beseften toen nog niet dat we dit beter niet op konden eten omdat er nog veeeeeeeel meer ging komen.

De gepofte rijst koek met gerookte aubergine - goddelijk!

De gepofte zwarte rijst koek met gerookte aubergine – goddelijk!

 

Een tomatentaartje met het kruid 'portulaga'. Yum!

Een tomatentaartje met avocado en het kruid ‘portulaga’. Ik heb nog geen vertaling kunnen vinden, maar: Yum!

Daarna volgden onze voorgerechten. We aten een soort knapperige pannenkoek gemaakt van gepofte zwarte rijst (flinterdun) met bolletjes gerookte aubergine, geitenkaas en kruiden (ik ga bijna kwijlen als ik eraan terug denk) en een tomatentaartje met basilicum en avocadocrème en -ijs. Eveneens erg smakelijk. Mijn hoofdgerecht was vervolgens een bietjesrisotto, simpel maar van een zeer goede smaak en romigheid en een pasta waarvan ik me niet meer kan herinneren wat erin zat (een nieuw gerecht dat nog niet op de kaart stond).

Eén van de hoofdgerechten. De bietjesrisotto staat helaas alleen maar erg overbelicht en glanzend op de foto.

Eén van de hoofdgerechten. De bietjesrisotto staat helaas alleen maar erg overbelicht en glanzend op de foto dus die plaatsen we niet.

Vervolgens kregen we het lekkerste toetje ooit geserveerd met onder andere mango en room en toen we bijna uit elkaar knapten en dachten dat we klaar waren met eten volgde nog een extra toetjesproeverij naar ons toe met op dessertlepels geserveerd 4 prachtige en verschillende jummy toetjes waaronder een heerlijke crème brulee (met koffiesmaak). Allemaal even lekker en geen optie om te laten staan. Zelfs Anneloes, die echt niet van zoet houdt en ook bomvol zat, heeft alles netjes opgegeten.

Het bestelde toetje. Mjam, mjam, mjam. Wanneer mogen we hier weer eten? Of wie kan dit nadoen?

Het bestelde toetje. Mjam, mjam, mjam. Wanneer mogen we hier weer eten? Of wie kan dit nadoen?

Na het toetje kregen we de kans even met chefkok Emanuela te praten over haar werkwijze en achtergrond. Deze dame is getraind toen ze nog vlees en vis at en het restaurant was eerst ook een regulier restaurant. Pas een paar jaar geleden besloot ze over te gaan op vegetarisch (en vegan is ook geen probleem) en dat is een groot succes gebleken. Zelfs de mensen uit het dorp (vooral vleeseters) komen geregeld langs en Emanuela heeft – niet vreemd – al heel wat prijzen voor haar kunsten in de wacht gesleept. Een veelbelovende dame!

De extra toetjesproeverijronde. OH MY GAWD!!!!!!!! Noooooooo. Te lekker...

De extra toetjesproeverijronde. OH MY GAWD!!!!!!!! Noooooooo. Te lekker…

Compleet verbaasd waren we toen we zagen dat de rekening voor ons samen slechts €52 was. Wauw. Voor ons was dit namelijk een 3 sterren maaltijd en naderhand in de auto concludeerden we dat Osteria Espri bijna Terra a Terre in Brighton van de top heeft gegooid als beste vegetarische restaurant ooit. Al moeten we er kilometers voor rijden, als we ooit weer in de buurt zijn gaan we weer heen om te eten. En weer en weer en weer…

Osteria Espri
Via XX Settembre 22
Colonnella (Abruzzen)

 

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!