Neem jij verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt over je leven?

Spread the love

borabora2 blogpost art of non conformity NSS foto ACBouwmeesterOnlangs las ik het boek ‘The art of non-conformity’ (helaas nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar) van de Amerikaanse schrijver Chris Guillebeau. Door ‘travel hacks’ (vrij vertaald: slim reizen) bezocht hij inmiddels álle landen van de wereld (ja, dat zijn er 193!). Daarover en over andere onconventionele strategieën voor je leven en je werk begon hij een aantal jaren geleden een blog. Chris wil je laten zien hoe je buiten de lijntjes kunt denken en zo (gemakkelijk) je ideale leven kunt leiden. Maar daarvoor moet je wel keuzes maken. Je eigen keuzes. Waarom volgen we allemaal trouw het gebaande pad van huis, baan, gezin? Of besluiten we een studie niet te doen omdat anderen zeggen dat de kansen op werk te klein zijn? Chris laat je zien hoe je je leven inricht naar jouw wens en niet zoals het zogenaamd ‘hoort’. En, bereid je voor, daarbij krijg je natuurlijk wel de nodige tegenwerking van de mensen die wel graag willen dat je “doet wat hoort”. Vandaag deel ik 3 tips uit het boek om je droomleven vanaf nu direct te leven.

De meeste mensen hebben wel een ‘bucket list’ (een lijst met dingen die je echt heel graag wilt doen in je leven) op papier of in hun hoofd en anders heb je vast wel eens gefantaseerd van het winnen van de loterij en het besteden van het enorme geldbedrag – waarom ben je anders lid? Dromen van het winnen van de loterij kan helemaal geen kwaad. Maar Chris Guillebeau zegt dat je beter je eigen winnende staatslot kunt maken: niet door ineens een enorm bedrag te winnen (die kans is toch erg klein) maar door te bepalen wat jij écht belangrijk vindt in je leven en dat een belangrijke rol te geven. Zijn uitgangspunt: je eigen ideale leven vormgeven is ongeveer net als de loterij winnen. Alleen dan veel beter.

siquijor blogpost art of non conformity NSS foto ACBouwmeester

“Je eigen ideale leven vormgeven is ongeveer net als de loterij winnen. Alleen dan veel beter.”

1. Zekerheid bestaat niet, alleen valse zekerheid 
Droom je al jaren van een andere carrière maar heb je de moed niet om voor jezelf te beginnen? En hoor je ook maar steeds van allerlei kanten dat het te riskant is en dat je beter ‘veilig’ in loondienst kunt blijven werken? Chris vertelt: Je denkt misschien wel dat werken als zelfstandige riskant is, maar wat echt riskant is, is om je baanzekerheid te ontlenen aan een externe bron waar jij geen controle over hebt. Waarom zou je meer zekerheid hebben in loondienst waar er constant medewerkers wegbezuinigd worden net zolang tot er uiteindelijk toch een faillissement moet worden aangevraagd? Er bestaat niet zo iets als zekerheid in het leven. De enige zekerheid die je hebt is de zekerheid dat je op een dag zult sterven. Dus kun je nu maar beter beginnen met dat doen wat je echt leuk vindt, voordat het te laat is en je alleen maar werk deed dat je maar zo-zo vindt.

“Wat echt riskant is, is om je baanzekerheid te ontlenen aan een externe bron waar jij geen controle over hebt”

2. Ervaring en papieren worden overschat
Denk je dat je gebrek hebt aan … ervaring jaren van voorbereiding … de juiste papieren (diploma’s of werkervaring) … een mentor … om te beginnen aan je droom carrière? Denk dan nog eens goed na, zegt Chris. Ervaring kan je soms een voet binnen de deur geven, maar wat er echt toe doet is waar je je op dit moment bevindt in je carrière en wat je volgende stap wordt. Het verleden hoort op je CV, nergens anders. Je hebt geen jaren van voorbereiding nodig, het leven is je voorbereiding. Wat je ook tot dit punt in je leven heeft geleid, is goed genoeg om een eerste stap naar de rest van je leven te zijn. En je hebt ook geen mentor nodig. Er is niemand die zoveel investeert in jouw ontwikkeling dan jij. Je kunt de verantwoordelijkheid voor het verdere verloop van je leven niet op iemand anders afschuiven. Als je één van deze dingen als excuus gebruikt, stop daar dan nu mee.
Wat heb je wel nodig? Passie! Je moet echt heel erg toegewijd zijn aan dat waar je in gelooft. Je hebt een visie en een taak nodig. Die visie vertelt je in welke richting je gaat; de taak vertelt je wat de volgende stap wordt die je gaat zetten. Je hebt de antwoorden nodig op de 2 belangrijkste vragen van de hele wereld. Wat wil jij uit het leven halen? en Hoe kun jij anderen helpen op een manier die niemand anders kan? En als laatste maar niet de minst belangrijke … je hebt doorzettingsvermogen nodig om op de plek te komen waar je wilt zijn. Veel mensen geven op voordat ze hun doel bereiken. 

3. Waar geef jij nu prioriteit aan? Is dat wat je het liefste wil in je leven of maak je een verkeerde keus?
Je kunt een ongelimiteerd aantal dromen en doelen hebben, maar je kunt niet een ongelimiteerd aantal prioriteiten hebben. 
 Mensen zeggen vaak dat ze wilden dat zij ook iets konden doen, als ze iemand anders dat zien doen – een wereldreis maken, een boek schrijven of een baan opzeggen om voor zichzelf te beginnen. Ze hebben het gevoel dat zij dat niet kunnen, want … en dan komen er een heleboel excuses (die dan overigens weer niet als excuses worden gezien door hunzelf). Meestal hebben ze een aantal keuzes gemaakt, waardoor ze niet kunnen doen wat ze eigenlijk willen. Ze hebben ervoor gekozen andere dingen een hogere prioriteit te geven. Veel van die mensen zullen hard hun best doen om hun eigen keuzes te rationaliseren wanneer ze iemand tegenkomen die zegt dat zij ook vrij zijn die keuze te maken. Het is niet erg als iemand kiest voor een (zogenaamde) baanzekerheid bij een werkgever, een hypotheek of een auto. Maar geef dan wel gewoon open en eerlijk toe dat dat je prioriteit is. (Soms gaat er achter die prioriteit iets anders schuil, bijvoorbeeld angst. Maar dat is voor een andere blog!)
Wat is jouw belangrijkste prioriteit? En ben je bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die je maakt?

 

Foto’s dank aan: Albert Bouwmeester (introfoto Bora Bora, grote foto Siquijor)

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!