Stedentrip naar Timisoara, Roemenië

Vorig jaar zag Anneloes Timisoara bij de bestemmingen van Ryanair vanaf Weeze staan. Beide hadden we nog nooit van deze stad gehoord. Na wat navraag te hebben gedaan, waren we allebei best nieuwsgierig geworden naar een land wat erg divers wordt ontvangen bij reizigers: bij de een valt vooral de armoede op, de slechte staat van de wegen en het openbaar vervoer en het taalprobleem. De ander ziet vooral de charme van paard en wagen op hobbelweggetjes, prachtige vervallen architectuur en een vriendelijke bevolking die nog erg moet wennen aan toerisme. Wij besloten gewoon te boeken, want met een retourtje voor €16 kun je bijna niet de mist ingaan, toch?

Piata Unitii Timisoara

Piata Unatii

Vlak voor ons vertrek liep de temperatuur in Timisoara, een stad in het westen van Roemenië, flink op. De thermometer zou maar liefst 37 graden aantikken in de dagen dat wij de stad gingen bezoeken. Oef! Dat werd dus vooral luchtige kleding, zonnebrandcrème en goed gevulde e-readers in onze handbagage. We hadden vooraf nog wat andere uitjes buiten de stad opgezocht (uitstapjes naar de Bigar waterval, een vervallen thermaal bad in Buzias en misschien een kijkje nemen in Arad en het Gai-klooster), maar overweldigd door de hitte en de daarbij komende traagheid, besloten we het lekker rustig aan te doen en de stad op ons af te laten komen voor we andere dingen gingen bedenken.

Kleurpotlood gebouw (Bruck huis), Cetate

 

Piata Libertatiei, Timisoara

Piata Liberteii

Cetate (centrum)
Met een taxi ben je voor 50 lei (ongeveer 11 euro) binnen 20 minuten in de stad. Wij hadden een modern appartement gehuurd, net buiten het centrum en dichtbij het grote overdekte winkelcentrum Iulius Mall (als je in Timisoara wilt shoppen, dan ga je naar een ‘mall’ en niet naar het centrum). Doordat we de eerste dag halverwege de middag landden, was onze eerste kennismaking met de stad die dag kort, heet maar ook heel positief: Parcul Botanic, voor ons op de route naar het centrum (Cetate) en Piata Unirii, het allermooiste plein van de stad, geven een goede eerste indruk. Unirii is een waar plaatje van pastelkleurige verweerde gebouwen, rondom een grote ruimte van bankjes, groen gras met kleine voetpaadjes kris kras, een monument en een waterkraantje met alkalisch water. Aan het plein vind je een Servische kerk (alleen al vanwege de rituelen zeker een kijkje van binnen waard), een barok paleis waar nu een kunstmuseum in is gevestigd, Bruck huis, in de vorm van een pastelblauw potlood en de gele Rooms-Katholieke kathedraal in barokke stijl. Daarnaast zijn er talloze restaurantjes en cafeetjes rondom het plein. Tot laat op de avond is het hier gezellig druk in de zomer. We zijn hier dan ook menigmaal neergeploft om te genieten van de heerlijkste verse fruitdrankjes, smoothies, ijskoffies en frappas in diverse smaken en ijsthee. Jum!
Als we tegen tienen op onze aankomstdag teruglopen naar ons appartement, zijn we het al erover eens: verstandige beslissing om deze reis naar deze Roemeense stad geboekt te hebben.

Ook in de rest van het centrum is het heerlijk dwalen. Het centrum heeft een aantal grote pleinen die goed verspreid liggen. Piata Libertatii (het Plein van de Vrijheid) is ongeveer het middelpunt van het centrum en dit is ook de enige plek waar een tram het centrum doorkruist. Vanaf Piata Victoriei heb je een prachtig uitzicht naar de Catedrala Metropolitana, de Roemeens Orthodoxe kathedraal in Byzantijnse en Neo-Moldavische stijl: het hoogtepunt van de kerken in deze stad. Piata Victoriei (Plein van de Overwinning) is meteen ook de plaats waar de opstand in 1989, die leidde tot de val van het communisme in heel Roemenië, begon. Aan deze plek zit een zwart randje. Mocht je geïnteresseerd zijn in geschiedenis en wil je meer weten van het einde van het tijdperk Ceaucescu en de grote rol die de stad Timisoara daarin speelde, breng dan zeker een bezoekje aan het Museum van de Revolutie (Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989) aan de rand van het centrum. De film die wordt vertoond duurt een half uur, is Engels ondertiteld, en geeft een goed beeld.

Achter de kathedraal vindt je Parcul Catedralei, één van de vele fraaie parken aan de rivier de Bega die een VVV-medewerker ons tipte. Er liggen diverse parken op een rij naast elkaar maar niet allemaal zijn ze even mooi. Andere fraaie zijn Parcul Rozelor (het rozenpark) en Copiilor.

Cetate, Timisoara

Andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn het museum van Banat (gesloten voor renovatie tijdens ons verblijf) en het bastion. Timisoara heeft nog veel meer musea (en zelfs een dierentuin) maar wij vinden het zelf vooral leuk rond te dwalen, bijzondere gebouwen, gevels en deuren te fotograferen, street art te ontdekken, te praten met locals, lekkere (bijzondere) drankjes te drinken en mensen te kijken vanaf een terrasje. Daarvoor is Timisoara uitermate geschikt! De relatieve rust in het centrum bevalt ons uitstekend. Timisoara voelt niet aan als een hectische stedentrip, maar als een ontspannen stad met een uitnodigende sfeer.

Revolutie museum

Fabric (voormalige fabriekswijk)
Dankzij wat gekopieerde informatie uit een Roemenië stedengids, die ik vond in de bieb, kwamen we terecht in de wijk Fabric. Deze wijk werd gebouwd vanaf 1720, toen Roemenië industrialiseerde. Je kunt hier het makkelijkst naartoe lopen (of de tram nemen) vanaf Piata Revolutiei over de Bulevardul Revolutiei. Dan kom je eerst over een fraaie brug (Podul Decebal) en langs een mooi park (Parcul Poporului). In de eerste zijstraat naast het park vind je een fraaie synagoge (de synagoge van Fabric). Als je de grote weg naast het park verder afloopt, dan kom je bij Piata Traian. Hier kom je meteen een grote plattegrond op een bord tegen met alle mooie historische gebouwen waarvoor je hier een kijkje bent gaan nemen. Fotografeer het en zoek ze allemaal op! Sla voor het plein rechtsaf en dan zie je al van verre de oude bierfabriek, vlak daarnaast een oude batterijenfabriek en nog verderop de faculteit Chemie, Biologie en Aardrijkskunde die ook de moeite waard is. Ergens daartussenin zit een leuk cafeetje waar ze graag een lekkere ijskoffie maken die de helft kost van die in het centrum (check daarvoor ons veggie/vegan eten in Timisoara artikel).

Fabric, Traian plein

Fabric architectuur

Overig
Als je vaker blogposts van ons leest, weet je misschien al van onze liefde voor oude begraafplaatsen. Natuurlijk waren we ook nieuwsgierig naar hoe die er in Roemenië uitzien. Eén van de grootste van de stad lag precies tussen ons appartement en Iulius Mall, Cimitirul Eroilor. In de brandende zon en 1 van ons verstopt onder een grote sjaal, bleken de locals ons nogal een bezienswaardigheid te vinden. Deze begraafplaats was zo volgepakt met graven, dat er bijna geen paden waren om overheen te lopen. In de breedte bleek er maar 1 pad dat van noord naar zuid liep. Zo anders dan dat we gewend waren. Waar we vooral voor komen, de prachtige met engelen versierde graven, zijn helaas niet in Roemenië maar desalniettemin hadden we een bijzondere ervaring.

Alkalisch water op Piata Unirii

Ook hebben we even rondgekeken in Iulius Mall. Als je houdt van fast food is het foodcourt hier een uitkomst. Kun je daarna meteen naar een film – alles is Engels ondertiteld dus handig voor buitenlanders. Het winkelaanbod is grotendeels hetzelfde als in Nederland en ook hier vind je ketens zoals Starbucks en Dunkin Donuts. Op zulke plekken is niets meer te zien van het voormalige communisme en de armoede die nog steeds een groot probleem vormt voor het grootste deel van de bevolking.

Piata Libertatii met uitzicht op de kathedraal en de gekleurde fontein


Ben jij een snelle toerist? Dan heb je waarschijnlijk aan 1,5 – 2 dagen wel voldoende tijd in Timisoara. Is het snikheet en vind je het leuk om gewoon wat te dwalen en relaxed drankjes te doen, dan vermaak je je gemakkelijk een paar dagen in deze fijne stad. Wij hopen zeker nog eens terug te gaan als we in de buurt zijn.

 

 

 

Reacties

  1. Hans Bilars zegt:

    Deze site van Timisoara had ik graag uitgeprint willen hebben maar dat lukt mij niet. wilt U mij verder helpen.

  2. rob vg zegt:

    2021:Timisoara,culturele hoofdstad ven Europa (samen met NoviSad(SRB),vlakbij dus te combineren),blijf gerust in Roemenie en bezoek Oradea,Sibiu,…

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!