Dag van de Duurzaamheid: 10 tips voor een duurzame vakantiebeleving

Eigenlijk wil je het liefst relaxen toch? Gewoon genieten van de omgeving, door dorpjes rond slenteren, wandelen in de natuur, met een drankje op een terras… het laatste waar je dan misschien aan wilt denken is hoe je ook op vakantie duurzamer kunt leven. In deze blogpost – in het kader van de dag van de duurzaamheid (en die is vandaag!) – laten wij je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is toch kleine dingen te doen en ze hebben veel impact.

Dag van de Duurzaamheid

Elk jaar op 10 oktober vieren we de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop we extra stil staan bij duurzaamheid en door middel van vele evenementen door het hele land meer mensen enthousiast proberen te maken over duurzaamheid. Het initiatief van Urgenda zou moeten laten zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. Met name aan die inspiratie willen de groene bloggers graag een steentje bijdragen!

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander

Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen.

 

Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

 

De duurzame top 10 tips van de groene bloggers

Groene bloggers zijn natuurlijk ook bezig met diverse onderwerpen uit die impact top 10. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het ons leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze impact te verkleinen. Een soort online groene gids, zoals u wilt!

Hieronder zie je mijn 10 tips om je impact te verkleinen door een duurzamere vakantie te vieren op je bestemming. Klik na het lezen door naar de tips van de andere groene bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daar is deze dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor, toch?

Deze blog gaat niet over hoe je naar je vakantiebestemming bent gereisd. De meeste mensen weten dat de trein de beste optie is en vliegen een enorme impact heeft op het milieu. Over dat aspect van vakantie, het echte reizen, heeft Linda van de blog Zaailingen een mooie post met tips geschreven.

Het gaat ook niet over of je in een duurzaam hotel of ecolodge overnacht. Het gaat erom wat je wel en niet doet tijdens je vakantie. Dit zijn onze favoriete en makkelijke tips:

1. Lopen heeft de minste impact.

Makkelijk als je in een compacte stad bent, maar niet als je in niemandsland zit of in een klein dorpje zonder OV. Als je toch de auto moet pakken, probeer dat dan niet voor korte ritjes te doen en rijdt zo zuinig mogelijk. Dat doe je als je een gelijkmatige snelheid rijdt op een laag toerental, de kortste route neemt en de auto zo min mogelijk belast met kilo’s bagage.

2. Gebruik duurzame drinkbekers en -flessen.

Onlangs schreef Anneloes een blogpost over haar favoriete drinkbekers. Daarin stond al dat wij altijd in elk geval 1 Bobble mee hebben op reis. Dat is een waterfles met een waterfilter. Het filter haalt alle viezigheid en chloor uit te water en het scheelt een groot aantal plastic flessen kopen (en sjouwen) in landen waar geen schoon water is. Het filter van een Bobble vervang je als je de fles zo’n 50x hebt gevuld. De fles zelf is herbruikbaar. En, voor andere drankjes, zoals een koffie of ander drankje ‘to go’, in de winter warm en in de zomer koud, gaat ook op vakantie een duurzame koffiebeker van bijvoorbeeld Klean Kanteen mee.

3. Weiger wegwerprietjes.

Plastic rietjes die je bij veel horeca in je beker krijgt? Gewoon weigeren! Evenals de plastic deksels op de kartonnen to-go bekers (als je je eigen beker vergeten bent), nergens voor nodig. Kies in plaats van een kartonnen bakje voor je ijs het koekje.

4. Geef producten die je anders weggooit weg.

Als we in een appartement onze vakantie doorbrengen nemen we vaak van huis al een paar ‘mini’s’ voor in de keuken mee. Kopen we toch op de bestemming zelf verpakkingen die we niet opmaken, dat hopen we dat de mensen na ons die ook nog willen gebruiken. Zonde om weg te gooien.

5. Gebruik alleen herbruikbare mini-verpakkingen.

Je verzorgingsproducten neem je door de regels voor handbagage bij het vliegen vast al mee in mini’s. En die zien er oh zo leuk uit in de winkel. Maar die kleine verpakkingen zijn niet zo heel duurzaam. Koop daarom toch een grote (liefst hervulbare) verpakking en gebruik steeds dezelfde hervulbare miniverpakkingen die je iedere vakantie weer opnieuw bijvult. Minder afval!

6. Eet alleen bij restaurants met echte borden en bestek.

Als je uit eten gaat, ga dan eten bij restaurants waar je echte borden en bestek krijgt en geen wegwerpproducten. Toch wegwerp zorg dan voor je eigen herbruikbare bestek en bv een boc ’n roll voor je broodje of wrap. En kies voor restaurants die biologische en lokale producten serveren.

7. No waste.

Laat geen rommel achter op plekken die je hebt bezocht en waar eventueel geen afvalbak aanwezig is. Neem het mee en wees het goede voorbeeld voor je medereizigers en andere toeristen.

8. Kies voor lokaal (en liefst biologisch) eten.

Daarmee steun je meteen ook de economie in het land waar je op vakantie bent.

9. Stimuleer duurzame initiatieven waar dat kan.

Steun tijdens je reis tour operators en organisaties (ook winkels) die duurzame initiatieven ondersteunen. Zo zorg je ervoor dat duurzaamheid zich als een olievlek kan uitbreiden.

10. Duurzame souvenirs.

Koop je graag een souvenir als herinnering aan je reis? Check waar en waarvan het product gemaakt is. ‘Made in China’ is sowieso geen echte souvenir als jij in Tunesië op vakantie was.

 

Online groene gids

Benieuwd naar de tips van de andere groene bloggers? Lees bijvoorbeeld alles over je kledingkast verduurzamen, minder vliegen of vaker plantaardig te eten.

Alle blogs vind je hier:

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)
10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)

Heb jij nog goede tips die we niet mogen vergeten? Laat het ons weten!

Reacties

  1. Leuke tips zijn dit! Wij proberen op vakantie ook altijd de producten die we weg zouden gooien weg te geven. Dat deden we dit jaar ook weer. Nu moet ik ook wel toegeven dat we dit jaar met boodschappen doen ook echt goed na hebben gedacht over de boodschappen om uiteindelijk zo weinig mogelijk over te houden.

  2. Handige tips! Ik pas ze eigenlijk allemaal wel toe, maar het is altijd leuk om te zien/lezen/horen dat meer mensen daar enthousiast over zijn! (:

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!