DIY: Werken met een Knip Mode naaipatroon, deel I / DIY: Learning to sew with a pattern, part 1

Het patroon uit KnipAl zolang ik me kan herinneren, vind ik het geweldig zelf kleren te maken. Als jong meisje gaf mijn mams me resten stof en knipte ik zonder patroon jurkjes voor mijn Barbies. Toen ik een jaar of tien was, maakte ik mijn eerste jurk. Ik had zelf een patroon getekend waar de mouwen al aan vast zaten. Hoewel mijn moeder me waarschuwde dat ik beter een echt patroon kon gebruiken, liet ze me toch mijn gang gaan. Ik knipte de jurk uit en mocht ‘m zelf aan elkaar naaien. Uiteraard zat het ding voor geen meter en kreeg ik amper mijn armen door de mouwgaten, maar… ik had wel helemaal zelf een jurk gemaakt dus een klein beetje trots was ik wel. En nog steeds ziet ik zoveel mogelijkheden bij het zelf maken van kleren: je kunt zelf je gewenste stofsoort, kleur en patroon kiezen. Je kunt mouwen en broekspijpen langer maken, zakken toevoegen, alles naar eigen wens…

 Een ster in naaien ben ik (nog) niet hoor. Mijn mams helpt me overal mee. Ik word wel steeds beter dus langzaam leer ik de fijne kneepjes. Om jou ook op weg te helpen, hoe je met een patroon werkt (ja, toch wel en uit de Knip Mode want die vind ik het fijnst en duidelijkst) laten wij het hier in twee delen in foto’s aan jou zien. Alvast veel succes met je zelfmaakmode!
Stap 1 Overtrekken van het patroon vanaf het radarblad op het transferpapier // Tracing the pattern from the page to your own paper

Stap 1 Overtrekken van het patroon vanaf het radarblad op het transferpapier

2 Het overgetrokken patroon uitknippen // Cutting the traced pattern from the paper

2 Het overgetrokken patroon uitknippen

3 Vergeet niet alle tekst van het patroon te noteren op je papier. Zo weet je waar de recht-van-draad (in de lengte van de stof leggen) zit, middenachter en de zakken // Don't forget to make note of all the instructions on your paper, like where will the zipper be and the pockets but also the strait (of) grain and centre back

3 Vergeet niet alle tekst van het patroon te noteren op je papier. Zo weet je waar de recht-van-draad (in de lengte van de stof leggen) zit, middenachter en de zakken

4 Voor je het papier op je gekozen stof legt, moet je eerst kijken wat de zelfkant (natuurlijk rand) van de stof is. Die kant hoef je niet af te hechten. Leg de stof uit met de zelfkanten op elkaar. Zorg ervoor dat de goede kant (de kant die je straks zichtbaar wilt hebben, aan de binnenkant zit. // Do you know what the selvage of the fabric is? It's the self-finished edge. It will not fray. Put the two selvage sides together with the most beautiful side of the fabric on the inside.

4 Voor je het papier op je gekozen stof legt, kijk je eerst wat de zelfkant (natuurlijk rand) van de stof is. Die kant hoef je niet af te hechten. Leg de stof uit met de zelfkanten op elkaar. Zorg ervoor dat de goede kant (de kant die je straks zichtbaar wilt hebben, aan de binnenkant zit.

5 Nu is het tijd om het patroon op de stof te leggen. Let goed op waar je stofvouw hebt geschreven. Die kant leg je nu tegen de vouw in de stof. Soms komen de delen dan onder elkaar, in het geval van mijn patroon komt het naast elkaar te liggen. // It's time to lay the pattern on the fabric. Remember to look at where you wrote down 'fold' because you have to lay this part againt the fold in the fabric.

5 Nu is het tijd om het patroon op de stof te leggen. Let goed op waar je stofvouw hebt geschreven. Die kant leg je nu tegen de vouw in de stof. Soms komen de delen dan onder elkaar, in het geval van mijn patroon komt het naast elkaar te liggen. 

6. Nu moet je de vorm van het patroon markeren op je stof. Dat kun je doen door met een dubbele draad te rijgen (zoals mijn mams me geleerd heeft) of met wit stofkrijt (zoals ik op mijn naaicursus leerde - dit gaat sneller). // Now you're going to trace the outline of the pattern on the fabric. You can do this with a double thread and big loops or with fabric chalk.

6. Nu markeer je de vorm van het patroon op je stof. Dat kun je doen door met een dubbele draad te rijgen en grote lussen te maken (zoals mijn mams me geleerd heeft) of met wit stofkrijt (zoals ik op mijn naaicursus leerde – dit gaat sneller).

7 Nu mag je de stof gaan knippen. Hou ongeveer 2 centimeter ruimte aan naast het patroon zodat je straks voldoende stof hebt om te naaien. // Now it's time to cut the fabric. Leave about 2 centimeters around the fabric to stitch.

7 Nu ga je de stof knippen. Hou ongeveer 2 centimeter ruimte aan naast het patroon zodat je straks voldoende stof hebt om te naaien. 

Dit is deel I van een twee-delige naaicursus. Over 5 weken volgt deel II. Laat me weten wat je ervan vindt. Is het duidelijk te volgen?

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!