DIY: Stempelen is da bomb! (gastblog)

stap 4 - tasjes afOh ja! Een DIY die groener dan groen is. Tenminste… We gaan stempelen met groente en fruit en da’s best groen. Hetzelfde durf ik overigens niet te zeggen voor de verf die ik gebruikt heb maar goed, we doen ons best hè. Je kunt natuurlijk altijd nog even op zoek naar een wat duurzamere variant…

Oké, stempelen it is. En dat doen we op textiel. Ik zal het nog spannender maken: we gaan niet alleen stempelen, we maken ook nog eens zelf een tas. Niet zomaar eentje maar zo’n heel hip stoffen ding! Zo eentje waarvan ik er een dozijn in de kast heb hangen. Yep. It’s kind of a fetish. Een gezonde verslaving want je kunt als vrouw nooit te veel tassen hebben toch? En nu ik weet hoe simpel het is om er zelf één te maken…

 

benodigdheden (1)Voor deze zelfgemaakte tasjes heb je niet veel nodig. Ik keek even in m’n ‘stoffenkast’ en vond meteen een geschikt stuk stof. Heb jij deze luxe niet? Kijk dan eens op bij Jan Sikkes of een andere stoffenwinkel. Daar vind je vaak wel een hoekje met afgesprijsde stofjes. Voor het stempelen kun je uiteraard ook andere groente en fruit kiezen.

 

 

 

 

 

 • Stofjes; effen om te bestempelen en eventueel voor de voering eentje met print
 • Koord voor het hengel van de tas
 • Meetlint
 • Stofschaar
 • Twee aardappelen
 • Aardappelschilmesje
 • Acrylverf (of textielverf) in de kleuren rood, groen, geel en zwart
 • Verfkwasten
 • Naaimachine
 • Spelden
 • Garen

Voordat je begint met stempelen, moet je even bepalen hoe groot je tasje wordt. Ik maakte een ‘volwassen’ tas en een ‘mini’ voor m’n dochter. Dit is trouwens een DIY die je prima samen met je kind kunt doen maar dat terzijde. Je begint met het knippen van de stof. Bepaal ook of je voor vierkant of rechthoekig gaat. Knip twee stukken uit de effen stof. Deze ga je straks beide bestempelen. Knip ook twee stukken uit de stof met print. Dit wordt straks de voering, wanneer je de tas in elkaar gaat naaien.

gesneden fruit en groenteSnij het fruit en de groente doormidden. Ga je net als ik voor halve watermeloentjes? Dan moet je de aardappel nog een keer doormidden snijden. De andere aardappel heb ik gebruikt om een ananasvorm uit te maken. Dat vergt even wat priegelwerk maar lijkt moeilijker dan het is. Beetje geduld en dan heb je straks echt een superleuk resultaat.

Doe de verf op een bordje en vergeet niet een kommetje met water te vullen. Hiermee kun je de kwasten tussendoor schoonmaken. Pak dan het stuk fruit of groente en besmeer deze met een verfkleur naar keuze. Voor de watermeloen begin je met de gehalveerde aardappel en de kleur rood. Stempel met de aardappel de verf op de stof. Je herhaalt deze stap een aantal keren tot je voldoende halve rondjes rood op de stof hebt. Pak dan een kwast en doop deze in de groene verf. Met deze kleur maak je het schilletje van de watermeloen. Dit doe je bij alle meloentjes.

Kies dan een kwast waarmee je een stip kunt maken. Dit worden de pitten van de meloen. Doop de kwast in de zwarte verf en
maak zoveel pitjes als je wilt in alle meloentjes. Laat de stof drogen en bestempel dan de andere kant.

watermeloen2watermeloen4

 

 

 

 

 

 

 

 

Kies weer een stuk fruit of groente en doe je stempelding. Ik koos voor de ananas. Bekijk de plaatjes voor een kleine how-to.
ananas2ananas4

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu moet je heel even geduld hebben zodat de beide stukken bestempelde stof kunnen drogen. Ik ben meestal niet zo geduldig dus wat doe ik dan? Iets anders leuks maken in de tussentijd. In dit geval een mini-versie van de met fruit bestempelde tas.

Tas in elkaar naaien
De verf droogt vrij snel (is mijn ervaring maar ik had de stofjes dan ook lekker buiten in het zonnetje hangen) en dan kun je de naaimachine te voorschijn halen. Niet schrikken. Je hoeft alleen maar een beetje te kunnen stikken, recht-toe-recht-aan. Niks moeilijks of spannends aan. Zorg ervoor dat je een kleur garen hebt die bij je stof past. Maak de naaimachine klaar voor gebruik en volg dan deze stappen:

Stap 1: Speld beide bestempelde stoffen aan de uitgeknipte voeringstof. Doe dit met de verkeerde kanten op elkaar. Vervolgens stik je de boel aan elkaar. Kies een normale stiksteek en hou de standaard stiklengte (2,5) aan. Wanneer je klaar bent, heb je twee stukken stof met aan de ene kant de stempels en de andere kant de voering.
Stap 2: Vouw nu de rand aan de bovenkant van je tas twee keer om, naar de voeringkant toe. Speld het geheel vast. Zo krijg je straks een nette rand bovenaan je tas. Doe dit met beide stukken stof. Stik de randen vast.
Stap 3: Bevestig met een paar spelden een koord (of lint) aan de zojuist gestikte rand. Doe dit bij beide stukken stof. Dit wordt het hengsel van je tas. Deze kun je zo lang of kort maken als je wilt. Stik het koord goed vast. Desnoods stik je een keer extra over het koord heen.
Stap 4: Leg de beide stofdelen nu met de goede (bestempelde) kanten op elkaar en speld vast. Zorg ervoor dat beide hengsels bovenaan zitten. Stik het geheel nu aan elkaar vast. Knip alle losse draadjes weg en draai de tas binnenstebuiten. Of was het buitenstebinnen? Anyways. Je zelf bestempelde, zelfgemaakte tas is klaar. En nu naar buiten en showen die handel. Een lekker fris en fruitig tasje voor die nazomer die er zeker weten gaat komen!
stap2a naaienstap2b naaien

 

 

 

 

 

 

 

stap3a naaienstap3b naaien

 

 

 

 

 

 

 

 

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jouw versie van dit vrolijke tasje. Laat je foto achter op de Facebook van Beidehands (https://www.facebook.com/Beidehands) en/of Not So Stuffy. Of deel je creatie op Instagram en gebruik de tag #beidehands en/of @beidehands.

mini versie tasje

 

Reacties

 1. Therese zegt:

  Superleuk!!!
  Je hebt bij hobbywinke;l de duif kleine potjes textielverf in alle kleuren. Das leuk want als je dan T-shirts wil stempelen kun je ze ook wassen. tipje ;)

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!