‘Kalkoen’kroketjes

‘Wat is dat toch: kerst en kalkoen?’ vraagt onze gastblogger zich af. Ja, het is weer tijd voor een recept van Cantor, deze keer aangevuld met wat ‘woordspelingen’. 
Waarom houden zoveel mensen deze treurige traditie in ere? Wat is de achterliggende culinaire rechtvaardiging? Is het een gewoonte of gewoon een  hardnekkig slecht idee. Het Productschap Vee en Vlees heeft onderzocht dat een kwart van de mensen met kerst kalkoen of kip eet. Op jaarbasis zijn dat maar liefst 724.810 van die vogels!

Dat wij ons blijven verbazen over eetgewoonten bevreemdt je vast niet. In Nederland worden jaarlijks 800 miljoen frikandellen ingenomen, waarschijnlijk door mensen met een pedaalemmer in hun maag. Samengevat: zowel de frikandel als de kerstkalkoen worden hierbij gezamenlijk in een understatement als “Abject Kerst Object”  beoordeeld.

Maar ja wat dan te doen met kerst als de naaste familie toch kalkoen verwacht? Geen treurnis: de oplossing is nabij! Lees het onderstaande recept voor de ‘kalkoen’kroketjes. En wat was het leuke? Niemand had door dat het een vegetarisch gerecht was. Zelfs de meest hardnekkig bevooroordeelde vleeseter vond deze kroketjes overheerlijk!

Ingrediënten:
– 250 gr kruimige aardappel
– 30 gr boter
– 2 el kookroom
– 125 gr nep kalkoen (Quorn stukjes/ Valess)
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– Peper/zout
– Foelie
– Hindoestaanse kerrie
– 100 gr bloem
– 150 gr panko (of paneermeel)
– 2 eieren
– Olie
– Salade, bijvoorbeeld rucola of veldsla
– Peterselie
– Cranberry compote

Bereidingswijze:
Kook de aardappelen gaar en stamp fijn. Meng de boter en de room er door tot er een gladde puree ontstaat.
Snipper de ui en knoflook en voeg de nepkalkoen stukjes toe. Indien de stukjes te groot zijn, snij ze tot kleine stukjes fijn. Gaar ze in een niet al te hete koekenpan. Voeg de kruiden (behalve de peterselie) toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg alles samen tot een ragout en laat afkoelen.

Vorm 12 kroketjes van de ragout. Rol de kroketjes eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en als laatste door de panko. Maak de kroketjes niet te dik, zodat ze ook van binnen echt warm worden. Maak zo ongeveer 12 kroketjes en laat tenminste een uur afkoelen in de koelkast.

Verwarm de olie op 180 graden en bak de kroketjes rondom bruin.

Serveer de ‘kalkoen’kroketjes met salade, peterselie en een cranberry compote

Smakelijk!

Croquettes

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!