Boerenkoolrisotto met taleggio en knoflookbroodkruim

boerenkoolrisotto intro

Bij de Ekoplaza trof ik vegetarisch gestremde taleggio. Taleggio is best een zware Italiaanse kaas en ik had hem al een tijd niet meer gegeten. Ik wilde graag een boerenkoolrisotto maken (wat boerenkool kan immers bij alles!) en ik bedacht me dat de taleggio een goede combinatie zou zijn voor dit gerecht. Het maakt de risotto nog romiger. In plaats van Parmezaanse kaas op de risotto besloot ik een fijne knoflookbroodkruim te maken. Teveel kaas vind ik namelijk niet zo lekker en de broodkruim steekt mooi af tegen de zachtheid van het gerecht.

Ingrediënten boerenkoolrisotto voor 2 personen:
* 1 kop risottorijst
* 2 flinke handenvol verse boerenkool
* olijfolie
* minimaal 500ml groentebouillon (liefst ongezouten)
* eetlepel boter
* scheut witte wijn
* 2 tenen knoflook
* halve ui, fijngesneden
* 6 champignons
* 60 gram taleggio, in blokjes
* 1 bruine boterham, in blokjes

boerenkoolrisotto met knoflookbroodkruim en taleggio

Bereidingswijze:
Zet een stoompan met water op het vuur. Als het water kookt, laat dan de boerenkool zo’n 5 minuten boven het kokende water stomen.
Doe de olijfolie en de boter in een grote hapjespan en bak daarin de ui totdat het doorzichtig geel is. Voeg de knoflook en de champignons toe en laat een paar minuten bakken. De champignons hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, dat worden ze wel als de risotto kookt. Voeg dan de rijst toe en laat de rijst 2 minuten bakken, totdat het een doorzichtig randje krijgt. Voeg dan een flinke scheut witte wijn toe en laat weer een minuut of 3 bakken totdat de wijn deels is opgelost. Voeg dan 2 koppen groentebouillon toe en laat de rijst in ongeveer 30 minuten gaar koken. Vul telkens de groentebouillon bij als de rijst niet meer voldoende kookvocht heeft. Proef na 30 minuten of je rijst gaar is. Is dat het niet, laat dan nog wat langer koken.
Als de rijst gaar is, voeg dan de boerenkool en de taleggio toe en laat de kaas smelten.
Verhit in een kleine koekenpan een beetje olijfolie en laat daarin de blokjes brood samen met een uitgeperste teen knoflook lekker knapperig en bruin worden. Laat afkoelen. Als je brood nog niet echt kruim is, kun je het als het afgekoeld is goed fijnknijpen tot broodkruim.
Roer de risotto nog even goed door en schep op 2 borden. Verdeel de broodkruim erover. Eet smakelijk!

boerenkoolrisotto

 

 

 

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!