Salade met gegrilde courgette, boontjes en tahin dressing

SaladeIk zag net dat het al weer meer dan 3 jaar geleden is dat we onze favo kookboeken met je deelden. Jeempje, wat vliegt de tijd! De hoogste tijd voor een nieuwe top 3 zou je misschien denken, maar nee, in deze blog delen we een recept (en eigenwijs als we zijn, natuurlijk enigszins aangepast) uit 1 van die fijne kookboeken. Hugh Fearnley-Whittingstall bedacht de courgette met groene boontjes salade met tahin dressing. Overheerlijk, echt waar! Wij serveerden deze salade tijdens de Foodhallen en omdat zoveel mensen om het recept vroegen, delen wij het vandaag met je.

In VEG beschrijft deze geweldige kok dat hij de courgette bakt. Lekker, maar gegrilde courgette vind ik nog lekkerder. Verder bestrooit hij de courgette rijkelijk met zout en peper. Aangezien ik zo min mogelijk zout gebruik, laat ik dat weg. De honing vervang ik door agavesiroop (om het plantaardig te maken). Dit kookboek blijft onze topper. Echt een aanrader, ook voor non-vegs.

Ingrediënten voor 3 tot 4 personen:
– wat olijfolie
– 3 courgettes
– sap van 1 citroen
– 1/4de rode peper (bevroren en dan raspen vind ik het handigste)
– ongeveer 150 gram sperziebonen
– ongeveer 100 gram sla (ik meng meestal veldsla en rucola)
– naar smaak in de oven geroosterde kerstomaatjes (ik doe meestal 40 tomaatjes)
– naar smaak wat fijn gesneden muntblaadjes

Voor de dressing heb je het volgende nodig:
– het sap van 1 sinaasappel
– 1/2 theelepel agavesiroop
– 2 a 3 flinke eetlepels tahin zonder zout (ik gebruik meestal het merk Horizon, te koop bij Ekoplaza)
– 1 flinke teen geperste knoflook
– naar smaak zout en peper
– de rasp en het sap van 1 (bio) citroen.

En dan nu aan de slag:
Begin met het roosteren van de tomaatjes: verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de tomaatjes, leg ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Bestrooi naar smaak met wat peper en zout en sprenkel er wat olijfolie over. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en rooster de tomaatjes in ongeveer 30 minuten. Na 20 minuten wel even checken of ze niet te donker worden. Eventueel de temperatuur van de oven aanpassen.
Als de tomaatjes in de oven staan, is de dressing aan de beurt zodat de smaken er lekker in kunnen trekken.
Meng alle ingrediënten en roer goed door elkaar. Het kan een beetje dik zijn na het mengen. Voeg dan wat extra sinaasappelsap toe, tot het de voor jouw gewenste dikte heeft. Hugh voegt water toe i.p.v. sinaasappelsap. Ook kun je wat olijfolie toevoegen.

Punt de boontjes en kook ze in ongeveer 7 minuten beetgaar (check of het voor jou gaar genoeg is. Zo nee, verleng dan de kooktijd een beetje). Snij de courgette in plakjes van ongeveer anderhalve cm dik. Grill de plakjes in de grillpan, tot het gaar is en aan beide kanten mooie bruine streepjes heeft. Laat de boontjes en de courgette iets afkoelen voordat je het mengt met de overige ingrediënten van de salade.
Doe de slasoorten in een schaal. Schep daarbij de gegrilde courgette, de beetgaar gekookte boontjes en de geroosterde tomaatjes. Rasp vervolgens de bevroren rode peper over de salade, sprenkel het citroensap en wat olijfolie en de fijngesneden munt over de salade en meng alles goed.
Als laatste doe je de dressing op de salade. Wat overblijft serveer je bij de salade, zodat je naar smaak wat extra kunt nemen. Eet smakelijk!
Courgette boontjes salade uit VEG foodhallen jan2016

Reacties

  1. Ziet er lekker uit en erg gezond! Ik weet nooit wat ik met m’n tahin moet. Ik koop dan altijd zo’n pot als ik weer eens zin heb in zelfgemaakte humous, vervolgens staat die pot dan een beetje te verpieteren.

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!