DIY: Stempelen op een T-shirt

Stempelen intro

Een tijd geleden zag ik in een winkel een erg leuk T-shirt met ananasjes. Omdat ik niet veel geld uit mag geven (bezuinigingen), ging de aankoop niet door, maar werd ik wel enorm geïnspireerd. Ik zag meteen voor me hoe ik zelf een stempel zou kunnen maken van een ananas of een ander leuk ontwerp. Dat kon ik dan vervolgens op een T-shirt stempelen. De textielverf had ik nog liggen. Aardappels en een schilmes heb ik ook altijd wel in huis en een T-shirt is zo gekocht (misschien heb jij zelfs wel een saai shirt liggen?). Dus ik kon vrijwel meteen aan de slag.

Wat heb je nodig:
– 1 of 2 aardappels
– een schilmes
– eventueel potlood en papier om wat ontwerpen te kunnen schetsen
– een gewassen, katoenen T-shirt
– textielverf
– een kwast
– een stuk karton
– strijkbout (en strijkplank)

Stempelen 1

Werkwijze:
1. Het is belangrijk dat je T-shirt schoon en gewassen is. Ook bij een nieuw gekocht shirt.
2. Ik heb zelf op een avond op de bank eerst wat schetsjes gemaakt van onder andere een ananas, een pinguïn, verschillende katten, blaadjes van planten en bomen, silhouetten en vogels.
Zodra je aan de slag gaat met je aardappel, merk je al snel dat schetsen op papier veel makkelijker is. Bij je ontwerp moet je er rekening mee houden dat het een stempel wordt en dat je het zo moet tekenen/snijden dat het onderwerp wel zichtbaar is. Je gebruikt in elk geval niet teveel details en het ontwerp moet te snijden zijn (dus niet te priegelig werken). Dunne snorharen bijvoorbeeld, gaan niet lukken. Zie mijn voorbeelden voor wat wel werkt.

Stempelen 2
3. Als je eenmaal je ontwerp hebt bepaald snij je de aardappel in tweeën en leg je 1 helft weg. De binnenkant van de aardappel is nu je werkvlak. Ik heb geprobeerd met pen en potlood op de aardappel te tekenen maar dat lukte niet dus ik maak de uitsnede nu meteen met een mes. Dat is best lastig want je kunt niet goed zien wat je doen. Zorg dus voor voldoende daglicht. Snijd eerst de omtrek. Dan kun je later de details van je ontwerp maken.

Stempelen 3
4. Als het gelukt is, dan ga je met een kwastje verf op je ontwerp smeren. Nu ga je een proefstempel maken op een stukje papier zodat je kunt zien of het ontwerp geschikt is en ook of je meer of minder verf moet gebruiken.

Stempelen 4
5. Als je tevreden bent met je stempel, dan is het tijd voor het echte werk. Leg een stuk karton in je T-shirt (zodat de verf niet doordrukt op de andere kant van je shirt) en trek de stof glad eroverheen. Dan kun je gaan stempelen naar wens. Het leuke vind ik dat alle stempelafdrukken net iets anders worden: wat lichter, wat donkerder en soms stempel ik schuin of op de kop. Het wordt helemaal jouw ontwerp.
6. Als je klaar bent met stempelen, laat het shirt dan een paar uur drogen.

Stempelen 5
7. Als het shirt droog is, dan kun je gaan strijken. Keer het shirt om en strijk de gestempelde afbeeldingen aan de binnenkant van het shirt. Nu is je shirt klaar voor gebruik en kun je het veilig in de was doen. Veel stempelplezier!

 

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!