Cavolo nero in de hoofdrol

startfoto

Gastblogger Cantor gaat een uitdaging niet uit de weg! Deze keer verrast hij je met 2 mooie relatief onbekende groenten: cavolo nero en truffelaardappel. Benieuwd wat voor lekkers je er mee kunt maken? Lees dan gauw verder.

Cavolo nero (zwarte bladkool of palmkool) werd tot in de 19e eeuw verbouwd in Nederland. Het is verdrongen door een naast familielid: de boerenkool *. Het heeft even geduurd, maar de palmkool mag zich inmiddels weer verheugen op ruime culinaire belangstelling. Palmkool wordt vooral in het Italiaanse Toscane gegeten, waar het bereid wordt met knoflook en ui, en uiteraard niet in een stamppot met aardappelen. Tijd voor een nieuw recept van Cantor… wel met aardappel, maar geen gewone deze keer. De truffelaardappel krijgt samen met de kool de hoofdrol in dit gerecht.

De truffelaardappel, origineel van Franse afkomst: Pomme de terre Vitelotte, beleeft ook een opleving van ‘nieuwe’ exclusieve aardappelrassen voor de fijnproevers. Het is een opvallende verschijning door de langwerpige vorm en dikke, zwartpaarse schil. Het vruchtvlees van de truffelaardappel heeft een prachtige paarse kleur die wordt afgewisseld met de vertrouwde lichte aardappelkleur. De truffelaardappel heeft zijn naam vooral te danken aan de vorm en de kleur. Deze komen sterk overeen met die van een (zwarte) truffel. Qua smaak is de truffelaardappel wat zoeter dan een gewone aardappel (lichte notensmaak).

Daar notsostuffy’s Anneloes en Janet het Italiaanse Toscane zowel culinair als voor vakantiebestemming zeer waarderen en daarnaast openstaan voor vele nieuwe (culinaire) ontwikkelingen, heeft Cantor een nieuw recept waarin beide “vergeten groeten” cavolo nero en truffelaardappel verwerkt zijn.

(*)              Boerenkool
Zoals sommigen wellicht weten is de boerenkool één van de symbolen van het carnaval in ‘s-Hertogenbosch (Oeteldonk tijdens de carnaval). Het wordt gebruikt in onderscheidingen en is overal te vinden als versiering in de stad. Daarnaast is de klassieke boerenkoolstamppot menigmaal op de menukaart te vinden in die dagen. Maar als het aan Cantor ligt zou het carnavalseten een fleurige vernieuwingsslag krijgen.

Het Oeteldonkse Carnaval kent de Z.K.H. Prins Amadeiro XXV (officieel: Prins Amadeiro Ricosto di Carnavallo, Ridder van het Reksam, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen enz.).
Zijne Koninklijke Hoogheid Amadeiro XXV is getooid met witte vederen op zijn steek (zie afbeelding). Tja, en de sierlijke cavolo nero lijkt ook een beetje op veren…

Ingrediënten Spies (8 stuks):
8 bladen cavolo nero (palmkool)
4 truffelaardappelen
100 gr gerookte tofu met sesam en amandel
1 ui
1 paprika

Ingrediënten Rijst:
400 gr bruine basmatirijst
350 gr cavolo nero (palmkool)
1 ui
knoflook
Thai kruiden

Kruiden:
2 tl Thai kruiden

Thai Mix is eenvoudig zelf te maken
1/2 eetlepel komijn
1/2 eetlepel chili poeder
1 eetlepel gemalen witte, zwarte of mixed peper
2 eetlepels gedroogd citroengras
2 eetlepels gedroogde Thaise Basilicum
2 eetlepels knoflookpoeder
2 eetlepels gedroogde Laos (Thaise gember)
2 eetlepels gedroogde munt
2 eetlepels gedroogde geroosterde kokos
zout naar smaak.
Meng alle ingrediënten en je hebt een heerlijke Thaise mix!

Bereidingswijze:
Rijst
Was de bruine basmatirijst en voeg aan ruim kokend water toe. Laat 45 minuten zachtjes koken,  roer af en toe om. Haal de pan van het vuur en laat 15 minuten met deksel op de pan staan.

Spies
Schil de truffelaardappel en maak blokjes van 2 cm doorsnede. Kook de blokjes 5-7 minuten in ruim water.
Snij intussen de tofu, de ui en de paprika zodat ze op de spies passen. Begin de spies met een blad cavolo, en rijg slingerend de tofu en de andere ingrediënten tot spies. Bestrooi de spies met Thai kruiden en besprenkel met beetje olie. Gril de spies in 3-5 minuten gaar.

Voltooi het gerecht:
Snij de cavolo nero in kleine reepjes, snipper de ui en pers de knoflook. Wok eerst de ui en knoflook. Voeg de cavolo nero toe en wok maximaal 1 minuut. Voeg de rijst en de kruiden toe en dien warm op, samen met de spies.

spiesjes-met-kool-tofu-en-truffelaardappel-nov2016

ypes-cavolo-nero-spiesjes-27nov2016

Eet smakelijk!

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!