Groene gids Oldenburg, Duitsland

groen oldenburg intro

Precies een jaar geleden kwam de blog ‘Groen Oldenburg’ online. Een jaar later is het hoog tijd voor een update. Deze gezellige Noord-Duitse stad is in beweging en met enige regelmaat een bezoek brengen om op de hoogte te blijven is handig. Nu is dat voor ons geen straf: regelmatig gaan wij een dagje ‘over de grens’ en we kiezen dan graag voor Oldenburg. Oldenburg is een kleine, aantrekkelijke universiteitsstad die ongeveer 150 kilometer rijden is van Groningen. Een afstand die je natuurlijk prima heen en terug kunt afleggen in één dag.  Wij hebben al eerder over sommige winkels in Oldenburg geblogd en in december 2015 ook over de gezellige kerstmarkt. Nu is het tijd voor een blog met onze favoriete groene hotspots. Want die heeft Oldenburg zeker. Lees en kijk je met ons mee?

Wij bezoeken Oldenburg altijd met de auto en dan parkeren we regelmatig in het City-Parkhaus aan de Staulinie. Parkeren kost hier slechts €2,50 voor een hele dag. Let op: de parkeergarage sluit om 20 uur!

Groen Oldenburg 2 veggiemaid van buiten

Dit keer kwamen we rond lunchtijd aan in Oldenburg (we hebben uiteraard eerst even een bezoek gebracht aan onze favoriete Duitse supermarkten om goedkoop boodschappen in te slaan) en met een lege maag stadten kan natuurlijk niet dus begonnen we met een lunch bij Veggiemaid Vegan Snackbar op de Damm 32, net buiten het centrum. Je loopt hier in 5 minuten naartoe als je bij de Lambertikerk staat. Het woord snackbar vinden wij niet aantrekkelijk klinken en eigenlijk ook wel een beetje misleidend. Toch is onze ervaring dat vegan tentjes nogal snel snackbar worden genoemd, ook al zijn het kleine cafeetjes die gewoon taartjes, broodjes en soep verkopen in plaats van patat.

Groen oldenburg 1 eten veggiemaid

We bestelden beiden een drankje, ik een ‘Goldene Latte’ (plantaardige melk met kurkuma, peper en gember) en Anneloes een Chai Latte. Ook kozen we beide een broodje: de hotdog en de tosti Hawaii. Het eten smaakte prima maar de broodjes vulden niet echt. Meer bestellen deden we niet, want we wilden later nog ergens anders een gebakje eten (overal vinden we wel een excuus voor! ;-)). Daarna zijn we nog even snel langs zuster-supermarkt Veggiemaid gegaan waarover we al eerder blogden. Absoluut een aanrader en sinds najaar 2016 zit deze naast de snackbar. Heel handig!

Groen oldenburg 3 aanbod veggiemaid

Toen was het in het centrum tijd voor nieuwe groene hotspots, te beginnen met Hella & Hermann. Deze winkel is in het najaar van 2016 verhuisd naar een nieuwe locatie in de Burgstrasse. Op de oude locatie had de winkel nog een mini-café waar je koffie met gebak kon nuttigen. Dat is helaas nu niet meer het geval. Het assortiment is nu 100% fair en eco (en uitgebreider dan eerst) en de winkel is erg strak. De aanwezige merken zijn onder andere People Tree, Wunderwerk, Hoodlamb en Armed Angels. Aanrader!

groen oldenburg hella hermann

In de Burgstrasse bezochten we ook Heimathaven, een conceptstore die vooral bijzondere etenswaar verkoopt en een druk bezocht café heeft. Ben je op zoek naar een bijzonder cadeau, dan is dit zeker een goede plek.

Groen oldenburg heimathaven

Na een bezoek aan de Weltladen in de Kleine Kirchstrasse was het hoog tijd voor een lekker drankje. In december 2015 spraken we met Sanne af van de kookblog LaSanne (ze woonde toen nog in Oldenburg maar inmiddels weer in Groningen) in de Nikolai Gang bij Espressobar KaffeeKunst, een gezellig donker café met fantastische taarten zoals rabarber. De enige taart die wij konden proberen was appeltaart. In alle andere taarten zat helaas gelatine en er was ook geen plantaardige optie.

groen oldenburg 7 kaffee kunst

Na ons hapje en drankje renden wij nog snel naar ons favoriete Reformhaus Ebken op de Schüttingstrasse 2. Een kijkje bij Kaffee & Kleid, die ook bio en faire kleren scheen te verkopen (Kurwickstrasse 6), leverde helaas niks op. Ongeveer 5 kledingstukken in de winkel zijn groen. Het cafeetje binnen is wel een aanrader!

Update: 3-1-2017
Een jaar later hadden we tijd voor nog wat nieuwe ontdekkingen. Met de auto reden we eerst naar Maas Natur aan de Uhlhornsweg. Deze fair en eco kledingwinkel (een keten) spotten we ook al in Münster. Toen hadden we helaas geen tijd een kijkje te nemen. Niet alleen verkoopt Maas Natur zijn eigen huismerk maar ook diverse andere bekende groene merken zoals Armed Angels en Lanius (dit betreft wel een klein deel van de collectie, ongeveer 10%). Ook is er veel aanbod in sokken en panty’s, kinderkleren en wat huisraad. Deze winkel zullen we waarschijnlijk nog wel eens vaker bezoeken als we tijd hebben.

Vlak naast Maas Natur zit een filiaal van de bio supermarkt Denn’s. Daar zit ook een (goed bezocht) koffie barretje bij in. Zeker een bezoek waard als je toch naar Maas Natur gaat.

Het duurt nooit lang voor de Stuffies alweer zin hebben in koffie. Dus toen (ook met de auto, hoezo niet groen * schaam*, maar ik werd belemmerd door fysieke problemen die dag :-( ) naar Käthe Kaffee gereden die in de buurt van het station zit. Kom je met de trein naar Oldenburg dan ligt Käthe Kaffee perfect op de route naar het centrum. Käthe Kaffee is niet alleen een toffe koffiebar maar ook een vintage winkel met een flink aanbod aan designer vintage banken, kasten en andere functionele huisraad. De jummie chocoladetaart was vegan, evenals het heerlijke vijgen-bananenbrood. Ook de chai latte en een limonade lieten we ons goed smaken. Leuke hotspot!

Wat denk je, ga jij binnenkort ook groen Oldenburg ontdekken?

Groene hotspots in deze blog:
Veggiemaid Vegan Snackbar, Damm 32
Veggiemaid supermarkt, Damm 34
Hella & Hermann, Burgstrasse 10
Weltladen Oldenburg, Kleine Kirchstrasse 12
Heimathaven, BurgstraBe 24
Espressobar KaffeeKunst, Nikolaigang, Bergstrasse 6
Reformhaus Ebken, Schüttingstrasse 2
Kaffee & Kleid, Kurwickstrasse 6
Maas Natur, Uhlhornsweg 99
Denn’s Biomarkt, Uhlhornsweg 99
Käthe Kaffee, Kaiser Strasse 28

 

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!