Hierdoor wil jij ook kringlopen!

why you do want to go thrifting right now - not so stuffy blog

Als ik iets nieuws nodig heb, vraag ik me vaak automatisch af of het misschien bij de kringloop te vinden is. Dat scheelt geld en daarnaast is het natuurlijk milieuvriendelijker om iets te gebruiken dat door iemand anders is afgedankt en nog prima in orde is. Vorige week had ik een lange oude zilveren ketting nodig bijpassend bij een prachtige vintage hanger uit Timisoara, Roemenië. Die ketting heb ik nog niet gevonden (ik ben er wel 2 tegengekomen, maar die waren het net helemaal) maar ik vond wel een leuk T-shirt en een korte broek voor vrijwel niks. En dat maakte me zo blij dat ik het volgende met je moet delen …

why you want to go thrifting right now

Als je je afvraagt, waarom jij ooit naar de kringloop zou willen gaan, en je hebt daar zo’n gevoel bij van: “Bah, vies, spullen hergebruiken van een ander.” Of misschien zo’n gevoel van schaamte, dat anderen denken dat je niet genoeg geld hebt. Of dat je bang bent dat ze hun afgedankte spullen bij jou herkennen, overweeg dan dit eens:

 • Als je op zoek bent naar een bepaald iets en je vindt het bij de kringloop, dan is de beloning vele malen groter dan dat je ‘even naar de winkel gaat en het koopt’: bij kringlopen is het een kunst en een leuke uitdaging om precies dat wat je zoekt te vinden. Die combinatie van doorzettingsvermogen, geduld en creativiteit maakt het extra bevredigend als het eenmaal van jou is.
 • Dat je iets waar iemand anders de volle prijs voor heeft betaald, voor een paar euro kunt kopen. Het ziet er nog (bijna) even goed uit als wanneer je het nieuw had gekocht. En na je gebruik geef je het weg of breng je het terug naar de kringloop zodat iemand anders er weer plezier van kan heeft.
 • Je bent zo cool en zelfverzekerd dat het je helemaal niks kan schelen wat andere mensen ervan vinden dat jij je spullen bij de kringloop haalt ;-)
  En je vindt het ook niet raar om spullen die je toch maar kort gebruikt doorgegeven te krijgen van vrienden of familie?
 • De beste reden: je bent heel duurzaam bezig voor onze planeet: je hergebruikt dingen die andere mensen af hebben gedankt in plaats van dat je iets nieuws koopt. Instant goed gevoel!

Dus de volgende keer dat je iets nieuws nodig hebt anders dan eten of ondergoed; kijk eerst eens bij de kringloop!

 

* De foto’s in deze blog zijn genomen bij kringloop What’s Inn, filiaal Oosterparkwijk, in Groningen. Adres: Struisvogelstraat 5 in Groningen.

Reacties

 1. Ik vind het best stom om te zeggen, maar ik heb er teveel smetvrees voor. Ik weet dat je de leukste koopjes kunt scoren, maar tot nu toe is het niets voor mij. Verder vind ik de kringloop trouwens niets raars of beschamends. Juist leuk!

  • redactie zegt:

   Hallo Shirley, daar kunnen we ons best wat bij voorstellen hoor. Het was voor ons ook best even wennen om tweedehands spullen te kopen. Sowieso lastig lijkt ons dat, smetvrees, en energierovend ook…

 2. Stuk voor stuk prachtredenen! Ik probeer het ook standaard in mijn hoofd te hebben: éérst tweedehands kijken! Gaat best wel goed tegenwoordig. Bijkomend voordeel is dat je kritischer bent, omdat je moeite moet doen. Soms blijk iets toch net zo onontbeerlijk als je dacht als je er moeite voor moet doen om het te krijgen.

  • redactie zegt:

   Hallo Hermien, precies, dat iets uiteindelijk toch niet zo nodig blijkt te zijn. Daarom is het soms ook goed geen impulsaankopen te doen ;-)

 3. sonya zegt:

  Ik denk maar zo, in een gewone winkel kan een kledingstuk wel door tig verschillende mensen zijn aangepast. In de kringloop vind je soms kleding die de kast nooit heeft verlaten. Het klinkt misschien raar, maar ik ruik altijd wel aan de kleding. Vaak is er letterlijk geen vuiltje aan de lucht, en anders gaat het stuk terug op het rek. Als je wilt beginnen met tweedehands, kun je ook naar een inbrengwinkel gaan, waarbij de inbrenger een deel van de opbrengst krijgt. Die winkels zijn zeer kritisch op wat er ingebracht wordt, dus dan weet je dat het schoon, netjes en niet stuk is.

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!