Street art in Timisoara

Eind juni stond een stedentrip naar Timisoara op onze agenda’s. De meeste mensen die de naam Timisoara hoorden, hadden nog nooit van deze Roemeense bestemming gehoord. Wij ook niet, totdat Timisoara opdook in de lijst met bestemmingen van Ryanair. Aangezien we nog niet eerder in Roemenië waren geweest, en de vluchtprijs superlaag was (nog geen € 20,- per persoon voor een retourtje vanaf Weeze, Duitsland), was de keus snel gemaakt. Op naar deze onbekende stad! Het is niet alleen een hele mooie stad (zoals je in de blogpost Timisoara door onze ogen hebt kunnen zien), je vindt er ook veel street art. In dit artikel delen we een paar van de mooiste kunstwerken die we hebben gezien.

Verspreid door het centrum vind je een soort print street art. Het zijn veelal kleine prints met tekst (vaak in combinatie met een jaartal of 1 tot 3 woorden). De man met de vuist omhoog en het jaartal lijkt te suggereren dat het om een revolutie gaat. Dat zou goed passen bij Timisoara waar in 1989 de Roemeense revolutie begon ( ze maakten zich vrij van het communisme). Ik heb nog niet uitgezocht wat de exacte betekenis achter deze prints is. Weet jij dat toevallig? Ook in Gdansk zagen we al eens soortgelijke prints.

Het gebied langs de rivier werd ons getipt door een medewerker van de plaatselijke VVV om eens een drankje te gaan doen. Een leuke plek om wat lekkers te drinken vonden we er niet, wel ontdekten we er street art aan de overkant van de rivier.

In de wijk achter ons appartement troffen we een gezellige buurtmarkt waar je verse groente en fruit kunt kopen. Met het fototoestel in de aanslag bleken we nogal een bezienswaardigheid, in Timisoara lijken de mensen nog niet echt gewend te zijn aan toeristen. De grijze betonnen muren van de flats en huizen in de wijk achter ons appartement lenen zich overigens uitstekend voor street art.

timisoara streetart intro not so stuffy july 2017

Street art kom je soms op de raarste plekken tegen. In Timisoara bevindt zich een enorme collectie kunstwerken in de parkeergarage onder het grootste winkelcentrum van de stad: Iulius Mall. We waren op zoek naar de ingang van het winkelcentrum en besloten via de parkeergarage te gaan. Toevallige ontdekking dus…

De 4e dag van onze trip naar Timisoara bracht ons naar de wijk Fabric. In deze wijk liepen veel vertakkingen van de rivier Bega, waardoor de mogelijkheid tot handel vergroot werd. Tussen 1880 en 1910 werden in deze wijk veel grote fabrieken en mooie gebouwen van grote organisaties gebouwd, veel in Secession-stijl. Tegenwoordig vind je er ook fraaie street art zoals je op onderstaande foto kunt zien.

Wij houden beide erg van steden met een wat alternatieve sfeer en een rauw randje. Daaraan voldoet Timisoara zeker en meestal vind je in zulke steden veel graffiti en street art. Dat was ook in Timisoara het geval. Hou jij ook van street art? En waar heb jij fraaie street art gezien? Laat het ons weten in de reacties onder deze blog!

 

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!