Net over de grens: Leer (Dld) ontdekken

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

Let op: een recentere versie van deze blogpost vind je op onze nieuwe blog Wander Women. Klik hier om de post meteen te lezen. We heten je alvast van harte welkom op onze nieuwe plek op het web!
Toegegeven: we worden beide nooit heel enthousiast van het idee een dagje naar Leer te gaan. Te klein, niet bijzonder, maar 10 kilometer over de grens … Een aantal jaren geleden waren we er bij toeval een keer op de kerstmarkt want het was al flink winterweer begin december en zonder winterbanden geen Duitse snelwegen (en dus Duitse steden) voor ons. Dus ‘dan maar naar Leer’, dachten we toen. Terwijl onze hartjes eigenlijk schreeuwden: “We willen naar Oldenburg, naar Bremen, Münster of Osnabrück: naar een échte 
kerstmarkt!” Je kunt wel raden dat die ‘lang geleden’-ervaring van een uurtje Leer geen goede was. Nu hadden we de intentie naar Tecklenburg te rijden, maar we vonden dat dorpje op ruim 200 kilometer toch wel wat ver voor maar een paar uurtjes. Zo werd het idee geboren Leer eens echt te gaan ontdekken, met een frisse, open geest. Daar gaan we!

 

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

We troffen het met mooi nazomerweer op de eerste dag van september. Hoewel de wolken soms wat dreigend leken, kon de jas in de auto blijven en genoten wij van misschien wel het laatste terrasje (of 2) zonder jas van dit jaar.

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

De eerste blikken op het centrum riepen bij ons allebei geen enkele herkenning op. Het zag eruit als een reguliere Duitse winkelstraat met H&M, Leffers, Depot, Esprit, New Yorker, je kent ze wel… Al lopende naar het station (nieuwsgierig naar de treinverbindingen en de wat minder standaard Duitse tijdschriften -zoals Slow, Green Lifestyle Magazin, Vegan World en Vegan für mich- die vaak maar moeilijk te verkrijgen zijn in Duitse winkelstraten) kwamen we zelfs een grote bio-supermarkt Kücks tegen. Wauw!

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

Leer is een waterstadje. De Eems loopt langs Leer, met een vertakking achter de winkelstraat. Er is een pad gemaakt langs de Eems waaraan je diverse terrasjes vindt (en de VVV). Het mooiste terras bevindt zich bij de voormalige waag, bij het kleine haventje van Leer. Je begrijpt al dat er door al het water natuurlijk ook rondvaarten gemaakt kunnen worden. Toeristen genoeg die daar deze vrijdag voor stonden te trappelen. We gingen voor goede koffie op een fijn terrasje waar we mensen kunnen kijken.

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

En over koffie gesproken: Leer heeft een ontzettend leuke koffiezaak! Kaffeerösterei Baum vind je in de winkelstraat en heeft een fijn aanbod aan koude en warme koffies en zoetigheid voor erbij. Aanrader!

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

Lunchen deden wij bij Café-Bar Celona aan het grote plein in het centrum. Het terras was fijn, het uitzicht aangenaam (voor het grootste gedeelte) en op de menukaart staan wat (voornamelijk gefrituurde) dingen voor vegans. Want ja, dat laatste is nog wel een dingetje. Leer is geen grote stad, dus verwacht als plantaardige eter niet te veel. Naast Celona kun je ook terecht bij het restaurant van krimi-boekhandel Tatort Taraxacum. Die heeft altijd enkele (warme) vegan gerechten op de kaart zoals soep en een curry. En soms is er ook plantaardige taart, hebben we ons laten vertellen.

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

Wat kunnen we je nog meer vertellen? Niks, eigenlijk… je kunt het beter zelf gaan bekijken. Een terrasdag met zomers weer is daarvoor het meest geschikt, denken wij. En bezoek met regen eens 1 van de musea van Leer. Wij vonden het verrassend genoeg een leuk dagje uit!

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

 

Adressen in Leer:
Tatort Taraxacum, Rathausstrasse 23
Café-bar Celona, Mühlenstrasse 95
Kaffeerösterei Baum, Neue Strasse 5
Restaurant Zur Waage, Neue Strasse 1
Landleckereien, Rathausstrasse 9 (winkel met lokale lekkernijen zoals pesto’s, jam, wijn en chocola)
Jurine Second-Hand Mode, Mühlenstrasse 24
Fesh Mode, Bahnhofsring 27 (tweedehands merkkleding)
Bio-markt Kücks, Mühlenstrasse 128
Wohntheater, Brünnenstrasse 4 (antiek en tweedehands woonspullen)
Bünting theemuseum, Brünnenstrasse 33

 

Leer, Ostfriesland, Germany - Not so stuffy blog

Theemeisje van Bünting thee

Reacties

  1. Leuk dat jullie Leer een tweede kans hebben gegeven! Ik kom er ook meestal alleen in december maar heel af en toe komen we er ook weleens zo en dan verbaas ik mij eigenlijk toch wel over het stadje. Vooral het oude gedeelte vind ik wel leuk om door heen te slenteren, hoewel het aantal winkeltjes al een stuk minder is geworden.

Laat wat van je horen

*

error: Content is protected !!